Wat is hypoglyceamie.

Als je hypoglycaemie hebt betekent dat dat je bloedsuikerspiegel te laag is. Elk orgaan van je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen functioneren. Voor bepaalde organen, bijvoorbeeld de hersenen, is een constante toevoer van suiker zelfs van levensbelang.
Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, produceert je lichaam hormonen die de effecten van insuline opheffen. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel weer.
De meeste diabetespatiënten krijgen onplezierige bijverschijnselen als hun bloedsuikerspiegel onder de 3,5 mmol/l daalt. Ze voelen zich dan slap. Veel symptomen van hypoglycaemie worden veroorzaakt door de hormonen die het lichaam aanmaakt om je bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Een snelle en krachtige hartslag, trillen en transpireren zijn tekenen dat je lichaam probeert je bloedsuikerspiegel te verhogen. Soms kunnen de genoemde hormonen niet voorkomen dat je bloedsuikerspiegel verder daalt. Uiteindelijk kan de bloedsuikerspiegel dan zo laag worden dat je hersenen niet goed meer functioneren. Op zo een moment kun je verward, geïrriteerd en zelfs bewusteloos raken.
Goede diabeteszorg verkleint de kans op ernstige hypoglycaemie. Om je diabetes goed onder controle te houden en ernstige hypoglycaemie te voorkomen, moet je de symptomen van een lage bloedsuikerspiegel herkennen en leren hoe je het kunt behandelen.